Wim Hof aangeklaagd
The Iceman Wim Hof is aangeklaagd omdat een 17-jarig meisje is verdronken na het doen van ademhalingsoefeningen. Maar is daar wel bewijs voor?
Lees verder
De Wim Hof methode is ontwikkeld door ‘Iceman’ Wim Hof. Hij combineert de krachten van koude traiing, ademhaling en mindset/focus. Daarmee kun je al je kracht uit jezelf halen en meer balans vinden: zowel fysiek als mentaal. Zo voel je je sterker dan ooit. Maar kloppen al deze claims wel? Is de Wim Hof Methode echt goed voor je? Wie is deze man eigenlijk?
Wim Hof is een expert op het gebied van kou. Hij ontwikkelde een methode waardoor je je eigen zenuwstelsel en immuunsysteem kunt beïnvloeden, zodat je beter bestand tegen kou bent. Doordat hij vaak in een ijsbad zit, kreeg hij de bijnaam ‘The Iceman’. Wereldwijd maakten veel mensen kennis met zijn ‘Wim Hof Methode’.Volgens Wim kan een menselijk lichaam prima tegen kou. Hij zegt dan ook extreme kou te kunnen weerstaan, door gebruik te maken van verschillende disciplines. Niet zelden komt hij dan ook met extreme acties, zoals het beklimmen van de Mount Everest in alleen een korte broek en op slippers.
Wim werd op 20 april 1959 geboren in Sittard. Hij is deel van een eeneiige tweeling, met zijn broer André. Hij groeide op in een katholiek gezin met negen kinderen. Zijn oudere broer Rob kennen we als documentairemaker. Op zijn twaalfde raakte Wim Hof al geïnteresseerd in allerlei culturen en talen. Ook het esoterisch gedachtegoed en religies spraken hem aan. Zo heeft hij zich verdiept in boeddhisme, hindoeïsme en de natuurreligies van de Indianen en Massai.
Veel vertelt Wim Hof niet over zijn persoonlijke leven. Dankzij zijn sportleven weten we wel dat hij 1,82 meter lang is en zo’n 83 kilo weegt. Maar verder gaat het vooral om de sport.
Wim Hof is een extreem sporter. Zo beklom hij eerder op blote voeten besneeuwde bergen en overwon hij zonder hulpmiddelen of beveiliging steile wanden. Eind 1998 zwom hij op de Noordpool in alleen een zwembroek. Ook liep hij een halve marathon op blote voeten, boven de poolcirkel en verbeterde hij het wereldrecord in-ijs-staan in het ijsberenverblijf van Ouwehands Dierenpark.Zijn acties gaan niet altijd goed. Zo wilde hij in mei 2007 de Mount Everest beklimmen in een korte broek en op sandalen. Op de Mount Everest is het tussen de 25 en 30 graden onder nul. Op een hoogte van 7400 meter moest hij de actie staken, omdat zijn tenen bevroren raakten.Wim is gek op extreme sporten, maar wil volgens hemzelf geen ‘kermisattractie meer zijn’. Daarom wil hij zijn kennis overbrengen aan gewone mensen. Dat doet hij onder meer met de Wim Hof Methode, dat vooral om ademhaling draait.
Volgens Wim Hof kunnen mensen hun zenuwstelsel beïnvloeden met hun geestelijke vermogens. Daarom ontwikkelde hij een leerschool voor het beïnvloeden van het cardiovasculaire systeem. Normale mensen kunnen gewoon in een ijsbad gaan zitten of op blote voeten door de sneeuw lopen, gelooft Wim.
Het draait allemaal om kou en om geleidelijke gewenning aan deze koude omgevingen. Hij borduurt voort op de Aziatische meditatietechniek Tumo. Daarmee kun je, volgens Hof, ‘warmte genereren vanuit je zenuwstelsel, door middel van je wilskracht en ademhaling’. Met zijn gedachtegang denkt Wim Hof reuma- en diabetespatiënten te kunnen behandelen. Hij gelooft dan ook in een heilzame werking van kou. Vanuit zijn leer heeft iedere ziekte zijn oorsprong in een uit balans geraakt immuunsysteem. Daarmee gelooft hij dat 90 procent van alle ziekten te genezen zijn. Of dat echt zo is, wordt betwist.
Wim Hof is natuurlijk bekend van zijn niet onomstreden ‘Wim Hof Methode’. Dat is een methode waarbij je warmte genereert op wilskracht en door ademhalingsoefeningen te doen. Volgens Hof zou door de ademhalingsoefeningen zuurstof in het gehele lichaam terechtkomen en zou er een alkalisch effect optreden. De Wim Hof Methode werd wereldwijd bekend. Het bestaat uit drie delen: een ademhalingstechniek, blootstelling aan de kou en een mindset training (waaronder meditatie en een focusoefening). Wanneer kou je nog een brug te ver is, kun je je eerst concentreren op de ademhalingsoefeningen.
De methode focust zich vooral op versneld ademhalen en retentie. Bij het versneld ademhalen wek je een soort hyperventilatie op. Je doet het in rondes: superventileren, breath hold en weer starten met de volgende ronde. Hoeveel rondes je de oefeningen doet en hoelang je je adem vasthoudt, bepaal je zelf.Wanneer je de Wim Hof Methode toepast, doe je deze vooral in de ochtend. Dan kun je focus behalen, innerlijke kalmte ervaren en bakken met energie krijgen. Wanneer je de oefening op een nuchtere maag doet, geef je je lichaam de kans om zich volledig te focussen op de positieve effecten van de ademhaling. Bovendien kun je in de ochtend gemakkelijker afvalstoffen afvoeren. Je ademhaling zorgt ervoor dat je jezelf beter kunt ontdoen van de afvalstoffen en het helpt je lichaam in balans te houden.
De ademhalingstechniek van Wim Hof kun je het beste op een fijne, rustige plek uitoefenen. Ga zitten of ga liggen. Daarna voor je deze stappen uit:
Adem zo’n 30 tot 40 keer krachtig en diep door je neus of mond. Het gaat erom dat je veel lucht binnenkrijgt. Het tempo moet hoger zijn dan bij normale ademhaling. Eerst adem je je buik bol, daarna je hele borstkas, dan laat je de adem ontspannen los, en focus je op het uitademen.
Na 30 tot 40 ademhalingen adem je uit en stop je even met ademen. Je lichaam moet dan volledig ontspannen zijn. Focus op de sensaties in het lichaam en in het hoofd. Houd het vol zolang het prettig voelt. Hoe kort of lang dit is, maakt niet uit. Je voelt vanzelf een ademprikkel.
Voel je de prikkel om weer te ademen, adem dan diep in. Visualiseer dat je je energie naar het midden van je hoofd, tussen je wenkbrauwen stuurt. Zet daar je adem vast en wacht zo’n 15 seconden.
Laat je adem met een zucht los, ontspan even kort en start dan weer een nieuwe ronde.
Adem zo door, voor minimaal drie rondes. Je kunt er zelf meer rondes aan toevoegen.
De Wim Hof Methode is in principe veilig, zolang je het zittend of liggend op de grond doet. Je mag de oefeningen nooit in het water doen, en ook niet vlak voordat je in het water gaat. Je kunt namelijk licht in je hoofd worden van de ademhalingsoefening. Er bestaat een kans dat je gaat flauwvallen, en dan wil je natuurlijk niet dicht bij het water zijn.Wim Hof waarschuwt zelf ook voor de kans op flauwvallen. In een filmpje en in een app, legt hij precies uit hoe je dat het beste kunt voorkomen. Overigens blijkt uit onderzoek dat Wim inderdaad in staat is om zijn autonoom zenuwstelsel, immuunsysteem en hormoonstelsel te beïnvloeden, en zijn methode dus in principe bewezen is.Wel is het belangrijk dat je zijn oefeningen op de goede manier uitvoert. Als je er nog niet bedreven in bent, is het een goed idee om de oefeningen te doen als er iemand in de buurt is, die op je kan letten.
De bedoeling van de Wim Hof methode is dat je je immuunsysteem versterkt en de werking van je zenuwstelsel ontzuurt. Door zijn methode uit te voeren, zou je je innerlijke kracht kunnen versterken en je energieniveau vergroten. Daar is ook wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, het lijkt erop dat de voordelen wetenschappelijk bewezen zijn.
Een onderzoek van het Radboud UMC liet zien dat een groep die getraind was volgens Wim Hof’s methode beter bestand was tegen ziekteverwekkers dan de controlegroep. Dat zijn op zich interessante resultaten, die nog altijd verder onderzocht worden.Maar Wim heeft ook tegenstanders. En de kritiek op zijn methode is dan ook niet mals. Zo zouden zijn oefeningen gevaarlijk zijn, omdat je kunt flauwvallen. Volgens Wim Hof zelf is het inderdaad zo dat je kunt flauwvallen, maar hoeft dat niet per se gevaarlijk te zijn. Wel geeft hij een waarschuwing bij zijn cursus in de app en in uitleggende filmpjes.
Wereldwijd is er veel kritiek op Wim Hof. Zo zouden zijn claims over gezondheid en over het genezen van ziekten wetenschappelijk niet te bewijzen zijn. Daarnaast heeft een Amerikaanse man hem aangeklaagd omdat zijn dochter overleed terwijl ze bezig was met de Wim Hof Methode.
De dochter van Raphael Metzger was 17 jaar toen ze bij het zwembad gevonden werd. Ze lag in het water met haar gezicht naar beneden. Ze had geen fysieke afwijkingen en had ook geen drugs gebruikt, maar was overleden door verdrinking. Metzger is ervan overtuigd dat ze de Wim Hof-ademhalingstechnieken had geprobeerd en dat ze daardoor haar bewust zijn verloor. Op de computer van Madelyn, zoals het meisje heet, werden verschillende zoekopdrachten naar de Wim Hof Methode gezocht. Dat is overigens het enige bewijs dat de link met Wim Hof verklaart. Raphael Metzger eist 60 miljoen euro van Wim Hof.
In 2016 werd er ook al kritiek op de ademhalingstechnieken geuit, maar dat weerhoudt mensen niet van het uitoefenen van de technieken. Wim heeft dan ook miljoenen volgers op sociale media. Critici zeggen dat deze acties gevaarlijk kunnen zijn, maar daar denkt Enahm Hof, Wim’s zoon, en CEO van zijn bedrijf, anders over.
Wel geeft Wim Hof tegenwoordig de waarschuwing om de oefeningen nauwkeurig uit te voeren, en om ze niet vlak bij het water te doen, of uit te voeren voordat je in het water gaat zitten.
The Iceman Wim Hof is aangeklaagd omdat een 17-jarig meisje is verdronken na het doen van ademhalingsoefeningen. Maar is daar wel bewijs voor?
Lees verder