Man doucht warm na het nemen van een ijsbad
douchen28.11.2023

Warm douchen na een ijsbad: heeft dat zin?

De een vindt het fantastisch, de ander vindt het echt een no-go: een warme douche nemen na een ijsbad. Heeft dit voordelen? Of doe je daarmee het hele effect van een ijsbad nemen teniet? Een goede vraag, die niet in één zin te beantwoorden valt.

Wanneer heeft het warm douchen na een ijsbad zin?

  • Je lichaam snel weer op temperatuur krijgen

    In een ijsbad word je vanzelfsprekend koud. Je lichaamstemperatuur kan er aardig van dalen. Neem je na een ijsbad een warme douche, dan help je daarmee je lichaam een handje om weer snel op temperatuur te komen. Voor veel mensen is dat comfortabel.Zet de douche niet te warm, want dan kan het zijn dat de bloedvaten zich juist te veel verwijden, waardoor je je niet zo lekker voelt. Bovendien voelt warm water al snel te warm als je net uit een ijsbad komt. Ook hier doe je weer hetzelfde: rustig aan de kraan een beetje open, en het water een beetje warmer zetten, precies tot het comfortabel genoeg voelt.

  • Spieren laten ontspannen

    Een ijsbad nemen is goed voor je spieren. Afvalstoffen worden opgeruimd, waardoor je je spieren herstelt. Je zou denken dat als een ijsbad goed is, warm water slecht is. Het tegendeel is waar: warm water kan helpen om je spieren weer te laten ontspannen. Nadat je in een ijsbad hebt gezeten kan je spierspanning iets hoger zijn. Koude temperaturen zorgen immers voor meer spanning op de spieren.Door onder een warme douche te gaan staan, ontspannen je spieren zich weer. Op die manier voorkom je fysieke pijn na een ijsbad.

  • Mentale ontspanning

    Mentaal gezien is een warme douche ook fijn. Het heeft een kalmerend effect. Dat heb je misschien wel nodig, na zo’n intense ervaring als een ijsbad nemen. Het ijsbad zelf zorgt op de langere termijn voor minder stress. Op deze manier combineer je dus het beste van beide werelden.

  • Ademhaling weer op de rit krijgen

    Koud water dwingt je ertoe om ademhalingsoefeningen te doen. Zo blijft je ademhaling op de rit. Maar ook warm water heeft een positief effect op je ademhaling. Hoe zit dat precies? Als je wisselt tussen koud en warm water, bevorder je de zuurstoftoevoer naar je bloedcellen. Daardoor komt de ademhaling weer op de rit. Je ademt weer volgens een normaal ritme. De oefeningen kun je voor dat moment weer afbouwen.

  • Doet warm douchen afbreuk aan je ijsbad?

    Of warm douchen na een ijsbad voor jou prettig is, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Sommige mensen zweren er juist bij om dat niet te doen, en te kiezen voor een warme badjas en een hete kop thee. Het is in ieder geval aan te raden om jezelf weer op te warmen na een ijsbad. Op die manier help je je lichaam een handje mee.


    Na een ijsbad kan het veel energie kosten om jezelf weer op te warmen. Laat je je temperatuur simpelweg zoals het is na een ijsbad, dan zul je je na een tijdje wat moe voelen. Daarmee doe je eigenlijk het verfrissende effect van een ijsbad nemen teniet. Jezelf opwarmen is dus zeker een goed idee. Maar dat hoeft niet per se met een warme douche. Daarentegen schaadt het ook niet als je wel een warme douche neemt na een ijsbad.

  • Als het je even te koud wordt…

    Sommige mensen ageren tegen het nemen van een warme douche na een ijsbad. Ze vinden dat je daarmee de interne processen in je lichaam afbreekt. Voor ons is het heel simpel: als je het te koud krijgt, kun je onderkoeld raken. Dat moet je absoluut zien te voorkomen. Als een warme douche je helpt om weer op een normale temperatuur te komen, is daar absoluut geen bezwaar tegen.


    Je moet altijd luisteren naar je eigen lichaam. Het klopt dat het effect van een ijsbad iets minder wordt na een warme douche, maar dat is minder erg dan onderkoeld raken. Dan ga je gewoon een keertje extra deze week in het ijsbad. Uiteindelijk gaat het om herhaling en om gewenning. Niet om hoe lang je in een ijsbad zit en hoe koud deze is. Maak je je zorgen over de effecten van een ijsbad nemen op je gezondheid? Dan is het altijd een goed idee eerst een arts te raadplegen. Deze kan je helpen en je advies geven over hoe je op een verantwoorde manier een ijsbad kunt nemen.

IJsbaden.nl is er om jou te voorzien van eerlijke informatie en de mogelijke effecten van kou. We testen en bekijken de eigenschappen van de ijsbaden op onze site en schrijven objectieve reviews.

Reviews (spoedig online)

  • Icetubs

  • Avantopool

  • FrozenTubs

  • TACTIV

  • Tankkd

  • Zitbad vab Flinq

Disclaimer

We besteden veel tijd aan research en fact checken onze content zorgvuldig. We zijn geen artsen, vraag daarom altijd deskundig advies van een arts bij persoonlijk advies.